”Sommerdag ved fjorden”

Sol, sommer, tre smågutter og ei sjekte, et glitrende tjømemotiv fra nesten 80 år tilbake. Thorvald Torgersen het kunstneren. Navnet vil vekke minner hos en del eldre tjømlinger, han hadde sterk tilknytning til øya vår. ”Jo, han har jeg stått modell for”, forteller Kaare Otterstad. En av oss ble ofte kommandert opp på esinga med ei åre. Der sto han eller hun og skjøv båten av grunna.” Akkurat slik vi ser det på bildet. ”Det var en ganske anstrengende jobb for vi måtte jo stå stille en lang stund. Men så fikk vi også to kroner for jobben”.

”Torgersen var vår nærmeste nabo på Holtekjærstranda i mange år”, forteller Sverre Sjøvåg. Han hadde kjøpt et eldre hus som han flyttet inn i tidlig om våren og forlot utpå høstparten. Motivene hentet han i nabolaget og ute på Galten, og brukte oss unger som modeller. Men på Sverres tid fikk de bare femti øre for jobben! Før kunstneren reiste om høsten, holdt han utstilling hjemme hos seg selv. Var været pent, skjedde det utendørs. Det ble vel ikke solgt særlig mye, tror jeg.” Så var det vel heller ikke så mange velbeslåtte mennesker på Tjøme på den tiden. Sverre forteller at Torgersen og frue var hyggelige og blide mennesker. Hun var ivrig rosedyrker og ungene kom springende med gjødsel: kumøkk som de fant i havnehagen.

Thorvald Torgersen var født på Ski i 1862 og døde på Tjøme i 1943. I følge Norsk Kunstnerleksikon, tilhørte han ”den begavede falanks” og var med på å bryte nye veier sammen med størrelser som Fritz Thaulow og andre av tidens ledende kunstnere. Videre fortelles det at han gjorde sine betydeligste arbeider før århundreskiftet. Men: ”Etter hvert ble koloritten lysere, han stivnet i motivvalg og malemåte og ble noe banal”, forteller vår kilde videre. Så vet vi det. Kanskje er det en av hans banaliteter vi har på årets omslag? Vi takker ham likevel for et strålende, hyggelig bilde som sikkert vil glede mange flere enn redaktøren.

Kilder:
Norsk Kunstnerleksikon.
Kaare Otterstad
Sverre Sjøvåg.

Tags: No tags