Akvariet på Verdens Ende var det største i Norge

Akvariet på Verdens Ende
Akvariet på Verdens Ende

Det var Tjøme-mannen Petter Appelsvold (1901-1941) som startet utviklingen av Verdens Ende som et turiststed.. Etter at restauranten og vippefyret sto ferdig i 1934, ble akvariet åpnet i 1935. Dette var på den tiden Norges største akvarium. Hele anlegget var tegnet av arkitekt Asbjørn Lorentzen. Han var bosatt på Holtane, Tjøme og hadde mange arkitektoppdrag på Tjøme, som blant annet Grimestad Pensjonat, den vakre bankbygningen til Tjømø Sparebank, Skolen på Hvasser og hytten til lærerinne Borghild Bjørge på Ødekjære. Pensjonatet er nedbrent, men den vakre bankbygningen består.

I Vestfold Arbeiderblad kunne man etter åpningen lese bl.a.: ”Kommer man inn blir man ikke mindre en imponert. Det er 7 kummer, hvorav en stor på hele 20 kubikkmeter vann. I disse kummene går det så alle de fisker vi kjenner fra fjorden, og flere til. Her har man anledning til å studere hvordan flyndren, og torsken, ørreten og langen og alle de andre oppfører seg i sitt element. Kjempestore sjøstjerner, ål, krabbe og hummer finnes også. Og noen prakteksemplarer av steinbiten er det en fryd å betrakte. Alle sorter tang og sjøgress gror her og i de forskjellige kummer er det bygget opp bunn slik som de forskjellige sorter fisk skal ha det for å føle seg hjemme”.

Akvariet på Verdens Ende bilett

Billettprisen til akvariet var 50 øre for voksne og 25 øre for barn. I 1940 solgte Appelsvold hele Verdens Ende området inkludert akvariet til AS Verdens Ende. Dette aksjeselskapet var eiet av Tjøme og Tønsberg kommuner, samt Tønsberg Treplantningsselskap. Akvariet ble leiet ut til privat driver. Appelsvold døde 1941 bare 40 år gammel.

Akvariet var i stadig utvikling, først med en avdeling tropisk fisk, senere med et fuglehus og selbasseng. Sjøløvens bjeffing kunne høres på lang avstand. I 1955 hadde akvariet 27.832 besøkende, og omsetningen var kr. 158.335,-.

I 1960-årene var Verdens Ende et begrep og viden kjent for sitt akvarium. Skoler fra hele Østlandet drog til Verdens Ende på skoleturer. Akvariet hadde nå avdelinger med tropiske fugler, slanger, apekatter, pingviner, påfugler, flamingo, struts og andre dyr. På andre siden av veien, der tusenårsplassen ligger i dag, var det etablert en stor kafeteria.
Akvariet ble nedlagt i 1974. Alle gjenværende dyr ble overført til dyreparken i Kristiansand. Noe av bygningen ble revet like etter, mens hovedbygningen sto helt frem til begynnelsen av 1980-årene. Den rullesteinsmuren som nå står igjen, er den opprinnelige østveggen på akvariet fra 1935.

I 1978 ble mesteparten av arealet på Verdens Ende solgt fra AS Verdens Ende til Staten ved miljøverndepartementet.

Det var en idérik mann på 33 år, Petter Appelsvold, som for over 80 år siden fikk realisert sin drøm om et opplevelsessted som skulle trekke mange turister til Tjøme, og bygget stedet i varsom harmoni med naturen der ute.

Bjørn Holt Jacobsen

Petter Appelsvold
Petter Appelsvold
Tags: No tags